W tym wpisie chcielibyśmy podzielić się naszą wiedzą oraz doświadczeniami na temat dobroczynnych właściwości połączenia miodu i alkoholu z domieszką niecodziennych składników.
Grzane piwo z miodem
Jest to idealny napój na chłodne zimowo-jesienne wieczory. Trunek ten skutecznie rozgrzeje w chłodne dni, a w dodatku pysznie smakuje. Do piwa zalecamy dodać także różne korzenne przyprawy. Bardzo dobrze smakuje również grzaniec z piwa z miodem i cytryną.
Przepis:
Do garnka należy wlać piwo pszeniczne i podgrzewać je na małym ogniu, lecz nie wolno dopuścić do jego zagotowania. Zbyt wysoka temperatura spowoduje ulotnienie się alkoholu oraz zniszczy istotne składniki odżywcze. Gdy napój jest wystarczająco ciepły, należy zdjąć go z palnika, odczekać chwilkę aż ostygnie nieznacznie i dodać miód wedle uznania (50-100ml/500ml piwa). Po wymieszaniu miodu napój jest gotowy do rozlania do kufli.
Często dodawanymi składnikami w trakcie grzania piwa są:
- cynamon
- kardamon
- goździki
- cytrynę
- pomarańczę
- sok malinowy
- imbir
Grzane piwo z miodem na przeziębienie to bardzo dobry sposób na rozgrzanie się. Szczególnie jeśli dodamy do niego duże ilości imbiru i cynamonu.
Likier piwny z miodem
Do sporządzenia likieru piwnego idealnie sprawdzi się ciemne piwo.
Przepis:
- 2 l mocnego ciemnego piwa
- 0.5 kg cukru
- 400 g miodu
- 2 laski wanilii
- 1.25 l czystej wódki zbożowej
Piwo wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i laski wanilii oraz miód. Gotujemy na małym ogniu przez piętnaście minut. Studzimy i mieszamy z wódką. Przez wyparzone sitko wyłożone gazą przecedzamy do czystego naczynia. Gdy likier wystygnie całkowicie, przelewamy go do butelek i wstawiamy do suchego, ciemnego miejsca. Likier będzie gotowy do spożycia po trzech miesiącach.
Miód pitny
Miody pitne są produkowane przez fermentację miodu z wodą i drożdżami. W zależności od regionu i tradycji, mogą być wzbogacane dodatkami, takimi jak owoce, przyprawy czy zioła. Miody pitne są znane już od tysięcy lat, a ich tradycja sięga czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Jest to również tradycyjny polski napój alkoholowy. Miody pitne cieszą się popularnością nie tylko ze względu na swoje unikatowe smaki, ale też ze względu na ich pozytywny wpływ na zdrowie – miód pitny to naturalne źródło antyoksydantów i składników mineralnych, takich jak potas czy wapń. Rozróżniamy następujące rodzaje miodów pitnych:
Czwórniak – to miód pitny, który powstaje z połączenia jednej części objętościowej miodu oraz trzech części objętościowych wody np. 1l miodu do 3l wody. Czwórniaki są mało słodkie – porównywalne do wina półwytrawnego lub półsłodkiego. Zawierają około 9-10% alkoholu. Czas leżakowania: od 6 miesięcy do 1 roku.
Trójniak – to miód pitny, w którym na jedną część miodu przypadają dwie części wody. Trójniaki są bardziej słodkie – porównywalne do wina deserowego. Zawartość alkoholu wynosi około 10-13%. Trójniak powinien leżakować około 2 lata.
Dwójniak – to miód pitny, który powstaje z połączenia miodu i wody w proporcji 1:1. Dwójniaki są bardzo słodkimi miodami pitnymi, a ich zawartość alkoholu wynosi zwykle ponad 13%. Dwójniak powinien leżakować około 3-4 lat.
Półtorak – to miód pitny, który powstaje z połączenia miodu i wody w proporcji 1,5:1. Półtoraki są najbardziej słodkie i intensywne w smaku, a ich zawartość alkoholu wynosi około 12-14%. Półtorak powinien leżakować około 5-7 lat.
Przepis:
Dla zobrazowania procesu opiszemy proces przygotowania Trójniaka. Należy wziąć 3 litry miodu wielokwiatowego i rozprowadzić go w 6 litrach wody. Całość gotować przez 2 godziny zbierając powstające na powierzchni szumowiny. Po ostudzeniu wlać do gąsiora. Na koniec dodać pożywkę i drożdże. Gąsiorek należy zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Po zakończonej fermentacji zlać znad osadu do czystego gąsiora i odstawić do leżakowania dobrze korkując gąsior. Dwójniak powinien leżakować w gąsiorze przez dwa lata. Po tym okresie należy miód pitny delikatnie zlać znad powstałego osadu i rozlać do butelek.
Miodówka
Miodówka to jeden z najłatwiejszych pomysłów na przygotowanie pysznego, miodowego alkoholu. To po prostu nalewka z miodu. Do jej przygotowania potrzebne będzie jedynie odpowiednia ilość miodu, woda oraz spirytus. Można przygotowywać różne jej wariacje, dodając np. owoców czy ziół. Miodówka nie wymaga dużo czasu, nie potrzebuje także filtrowania czy przechowywania w szczególnych, nieosiągalnych w domu warunkach.
Przepis:
- 700ml miodu wielokwiatowego
- 500ml soku z cytryny
- 10g goździków
- 1 l spirytusu nalewkowego o mocy około 70%
Sok z cytryny należy wymieszać z płynnym miodem. Po zmieszaniu składników należy dodać goździków dla wzmocnienia smaku. Do tak przygotowanej mikstury należy dolać 1 litr spirytusu nalewkowego. Powstałą nalewkę należy dokładnie wymieszać i odstawić na około miesiąc czasu by się przegryzła. W trakcie miesiąca należy ją kilka razy przemieszać by składniki dokładnie się przegryzły. Po miesiącu możemy się cieszyć zdrowotnymi właściwościami powstałej nalewki.
Grzane wino z miodem
Opisaliśmy grzane piwo z miodem tak i nie możemy zapomnieć o grzanym winie z miodem. Receptura jest praktycznie identyczna jak w przypadku piwa i miodu.
Przepis:
- 750ml wina czerwonego wytrawnego
- 150ml miodu
- 4szt pomarańczy
- 2szt anyżu gwiazdki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki goździków
Pomarańcze dobrze myjemy, skórkę ścieramy na tarce, a sok wyciskamy. Do garnka wlewamy miód, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, mielony cynamon, anyż i goździki. Lekko podgrzewamy by składniki się przegryzły, lecz nie gotujemy. Następnie wlewamy wino i zostawiamy na kilka minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Należy pamiętać by trunku w żadnym z podanych etapów nie gotować ponieważ straci swoje właściwości. Przed podaniem możemy przecedzić. Podajemy z plasterkiem pomarańczy.