Pyłek produkowany jest przede wszystkim przez kwiaty. Pszczoły podczas poszukiwania nektaru z kwiatów zbierają także z nich pyłek. Dla pszczół stanowi on źródło pokarmowe bogate w białko oraz cukry, a także witaminy i minerały.
Pyłek pszczeli jest doskonałym źródłem wielu cennych składników. Podstawowymi zaliczane są białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy i biopierwiastki.
Właściwości pyłku pszczelego:
– pomaga przy zaburzeniach przemiany lipidowej, chorobach wątroby, niedokrwistości, chorobach przewodu pokarmowego, zaburzeniach odżywiania
– pomaga przy rekonwalescencji, chorobach układu oddechowego, schorzeniach nerwowych i psychicznych
– rekomendowany jest osobom starszym, narażonym na stres, rzucającym palenie
– uzupełnia niedobór witamin i minerałów
– stosowanie pyłku pszczelego wzmocni odporność organizmu w okresie jesienno zimowym
Zalecana dawka:
– dzienna dawka pyłku to 20g-30g (1 łyżka stołowa), należy rozpocząć od małej dawki około 10g, aby przyzwyczaić organizm.
A może maseczka na twarz z pyłku? Okazuje się, że pyłek bardzo zmiękcza oraz wygładza skórę. Ma także cechy antybakteryjne oraz przeciwzmarszczkowe. By stworzyć regenerującą maseczkę potrzebne będzie:
– pół łyżki pyłku pszczelego zmielonego
– łyżka miodu płynnego
– dwie łyżki jogurtu najlepiej gęstego
Wymieszane składniki nakładamy na skórę. Idealny czas kuracji to około 20 minut.
Trzeba też pamiętać, że osoby z alergiami powinny ostrożnie obchodzić się z pyłkiem.